LES EXPORTACIONS DE PORCI CAUEN AL PRIMER SEMESTRE

La causa, el vet imposat per Rússia des del passat mes de febrer per motius sanitaris

El vet que Rússia ha imposat des de l’agost a les exportacions de carn de la UE, entre altres productes, pel conflicte amb Ucraïna, ha tingut poc impacte sobre el sector porcí, el qual ja pateix des de principis del passat mes de febrer el seu embargament particular, que Rússia va decidir imposar per motius sanitaris. És precisament aquest vet el que està afectant a les exportacions comunitàries de porc.

D’acord amb les últimes dades del Comitè de Gestió celebrat la setmana passada, les exportacions de porcí de la UE han caigut fins als 1,35 milions de tones, una reducció del 9% respecte al mateix període de l’any anterior.  Rússia ha passat de ser el primer client de la UE, absorbint el 24% del total del porcí exportat (747.000 tones al 2013), a només suposar el 4% del total (40.600 tones entre gener i juny de 2014), el que suposa una davallada d’un 85% respecte al mateix període de l’any anterior. També han disminuït les exportacions cap a Ucraïna (-33%) i Bielorússia (-89%).

Afortunadament, els increments de vendes cap a d’altres destins han pogut compensar, en part, la reducció russa. Les exportacions cap al Japó s’han incrementat en un 48%, cap a Corea del Sud un 85%, a Filipines un 78%, als Estats Units un 39%, a Angola un 18%, a Sèrbia un 93% i a Australia un 17%.

Amb compres de 324.000 tones de porcí de la UE durant la primera meitat de l’any, Xina s’ha posicionat com el principal client comunitari absorbint el 24% de les exportacions. Tot i això, mentre que en anys anteriors, les compres per part de la Xina havien augmentat de manera vertiginosa, ara la tendència s’ha alentit, fins al punt que les importacions al primer semestre de 2014 són un 3% més baixes que al primer semestre de 2013.


FONT: Agrodigital 

Data de publicació: 02/09/2014