JAUME AMAT: "VOLEM UNIVERSALITZAR EL PORC NAN"

Specific Pig és un centre de cria i recerca biomèdica especialitzat en el porcí

De la necessitat dels investigadors de disposar de porc específics per a la recerca i de la falta d’empreses dedicades a la cria d’aquests animals, sorgeix Specific Pig, un centre de cria i recerca biomèdica especialitzat en el model porcí, immers en un innovador programa de selecció genètica per crear una línia de porcs nans.

Jaume Amat, director del centre, explica en una entrevista a l’Informativo Porcino (IP61) que, tot i el valor del porc com a model experimental per la seva similitud fisiològica, física i de comportament amb l’espècie humana, “un dels handicaps amb què es troben els científics és el seu volum i pes, uns 200kg”. Per això, la gran innovació d’Specific Pig radica en el projecte per al desenvolupament d’una línia genètica pròpia de porcs nans, que s’ha registrat amb el nom d’’Specipig’: “El porc nan té les mateixes avantatges per a la recerca que el porc convencional, però el seu pes s’estabilitza en uns 35kilos en l’edat adulta. A més”, afegeix Amat, “també té un status sanitari molt alt, que es denomina SPF (Specific Pathogen Free), d’aquí precisament el nom de l’empresa, Specific Pig, i el del nostre porc nan, Specipig. Finalment, un altre factor que ens va fer apostar per aquest model de porc va ser la manca d’oferta al mercat: a Europa només hi havia una empresa a Dinamarca que el comercialitzava”, explica Jaume Amat.

Fins al moment, els resultats estan sent positius i els investigadors confien amb què en uns 18 mesos s’hagin completat els quatre salts generacionals necessaris per disposar del seu propi model de porc nan.

L’objectiu és arribar a una producció mitjana de 2.000 porcs nans a l’any, els quals es puguin vendre a un preu molt competitiu d’uns 400-500 euros. “El nostre objectiu és acabar amb el monopoli que existeix al mercat europeu. Ara mateix, només hi ha una empresa danesa que cria i comercialitza minipigs, i ho fa a un preu, creiem, arbitrari i car, uns 1.300 euros. Nosaltres esperem poder oferir el nostre Specipig a un preu molt inferior al danès; la idea seria fixar un preu entre els 400 i els 500 euros”, assegura Amat. “El nostre objectiu és universalitzar el porc nan, que els investigadors que treballen amb porcs convencionals utilitzin el nostre Specipig”, conclou.

Specific Pig compta amb el suport i l’assessorament de Semen Cardona i l’Irta (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries), de qui són les instal·lacions on està instal·lada l’empresa, al Prat de Llobregat (Barcelona). 


FONT: Informativo Porcino 61

Data de publicació: 11/12/2014