EL PORCÍ COLOMBIÀ EN CREIXEMENT

Colòmbia aconsegueix controlar en tres mesos un brot de PED

Després d’un 2013 bo per al sector porcí colombià en quant a producció, consumo i preus, el 2014 va començar amb molt bones sensacions, amb la confiança de continuar amb un volum de producció per sobre dels 3 milions de caps de bestiar, incrementar el consum mitjà per habitant i mantenir una tendència a l’alça dels preus als productors.

El cert és que els primers mesos de l’any van començar amb molt bones xifres en conjunt, però l’aparició, al mes de març, dels primers casos de PED (Diarrea Epidèmica Porcina) en algunes explotacions colombianes de Boyacà, Cundinamarca, Huila, Santander i Tolima, van activar totes les alarmes i la por a patir les pèrdues registrades als Estats Units, Canadà o Mèxic. Finalment, el sector va saber recuperar-se ràpidament i, després de les primeres mesures de control aplicades amb caràcter d’urgència, Colòmbia donava per controlat i finalitzat el brot de PED durant el mes de juny, tan sols tres mesos després de detectar els primers  casos sospitosos.

Producció

El volum de producció de porc continua augmentant a Colòmbia, i encara que en el primer semestre de l’any 2014 el ritme de creixement va ser menor, es va registrar un increment de l’1,3%, arribant a la xifra de 1.464.995 caps de bestiar entre gener i juny. D’altra banda, segons dades de l’Análisis de coyuntura del sector porcicultor de Colombia 2013, publicat per l’Asociación Colombiana de Porcicultores – Fondo Nacional de la Porcicultura, al 2013 la producció porcina a Colòmbia va mantenir per cinquè any consecutiu la seva tendència alcista i, per primera vegada, es van superar els tres milions de caps (3.030.403), un 2,2% més que al 2012.

Aquestes xifres van suposar un volum de producció de carn de porc de 254.000 tones, quantitat que es confia anar incrementant fins a les 310.000 tones al tancament del 2015, és a dir, un increment de més del 19% respecte a la producció actual.

Consum

Un dels factors que més preocupa històricament als productors de qualsevol sector és el consum intern que té el seu producte, donat que un augment de la demanda implica un increment dels beneficis i del marge per continuar creixent. En el cas de la carn de porc, a Colòmbia, el seu consum intern ha anat augmentant any rere any en l’última dècada, passant dels 2,9kg per habitant al 2002 als 6,7kg al 2013, i es preveu que aquesta quantitat augmenti fins als 7,3kg al 2014. Font: Asociación Colombiana de Porcicultores – Fondo Nacional de la Porcicultura. 


Article complet: Informativo Porcino 62

Data de publicació: 09/01/2015