EL 2015 ES PERFILA COM UN BON ANY PER A BRASIL

Augmenten les exportacions a Rússia i repunta el consum intern

Brasil ha estat un dels països més beneficiats pel veto rus a la carn de porc procedent de la Unió Europea, el Canadà i els Estats Units. En aquest sentit, durant el 2014 les exportacions de porcí de Brasil a Rússia van superar les 186.500 tones, un 38,33% més que en l’any anterior, gràcies, principalment, a l’embargament rus. D’altra banda, encara que el volum total de carn de porc exportada per Brasil es va reduir en un 4,4% el 2014, el país sud-americà es manté com a quart país en volum d’exportació, i també com el quart productor a escala mundial (sense discriminar la UE per països).

Per aquest 2015, la previsió és que es mantingui la bona tendència exportadora i augmenti lleument el consum intern de porc, amb uns costos d’alimentació baixos i uns bons preus de venda. Tot i això, la devaluació de la moneda de Brasil podria afectar els costos de producció, principalment, pel preu dels productes que el sector importa com són els medicaments  i els additius.

Producció

Segons l’Associació de Brasil de Proteïna Animal (ABPA), les xifres apunten a què la producció porcina de Brasil va arribar als 3,47 milions de tones de carn el 2014, un 1,75% més que el 2013, consolidant a aquest país com el quart productor porcí en l’àmbit mundial. Un increment de la productivitat, amb un major nombre de garrins per mare, i una millora de la situació sanitària han permès aquest creixement en la cria d’animals i en el volum de producció.

Exportació

En l’últim any, el sector porcí brasiler ha vist créixer el valor total de les seves exportacions en un 17% fins als 1.600 milions de dòlars, encara que el volum de carn exportada es va reduir en un  4,4%, segons dades publicades per l’ABPA. Aquesta situació ha estat propiciada per uns preus competitius en el mercat internacional, pels diferents brots de PED a tot el món i, principalment, per l’embargament de Rússia a la carn de porc procedent de diferents països d’Occident com els Estats Units, Canadà i els estats membres de la Unió Europea, fet que ha permès a Brasil incrementar de manera exponencial les vendes de carn de porc al mercat rus.

Per països, els principals destins de la carn de porc de Brasil van ser, el 2014, Rússia (37,7%), Hong Kong (22,4%), Angola (10,6%), Singapur (6,5%) i Uruguai (4,2%).

Fonts: (USDA (Departament d’Agricultura dels Estats Units) / ABPA (Associació Brasilera de Proteïna Animal)


Més informació: Informativo Porcino 64

Data de publicació: 16/07/2015