“QUI NO TINGUI UN PLA DE BIOSEGURETAT NO TÉ FUTUR”

Vicens Enrique-Tarancón, coordinador del GSP de Lleida

Amb 2.600 explotacions associades, que representen el 84% dels productors de Lleida, i la confiança de ramaders de la resta de Catalunya, Aragó i altres comunitats espanyoles, el GSP (Grup de Sanejament Porcí) de Lleida s’ha consolidat com un laboratori de referència. Amb 20 anys d’experiència, aquesta entitat compta, a més, amb la ISO 17025, una certificació de qualitat que aporta prestigi i fiabilitat als seus resultats, i els fa compatibles en l’àmbit internacional.

En una entrevista al Informativo Porcino, el coordinador del GSP, Vicens Enrique-Tarancón Delmas, explica que el centre té principalment tres grans reptes: “Mantenir la negativitat d’Aujeszky, una bona sanitat amb vacunació, i la bioseguretat”. I afegeix: “Pel que fa a la malaltia d’Aujeszky, encara que des de 2010 som negatius, és important insistir en la necessitat de vacunar als animals per mantenir aquesta negativitat, ja que tornar a ser positius suposaria el tancament de les fronteres i una catàstrofe per al sector. En matèria de sanitat, el nostre repte és que s’administrin totes les vacunes obligatòries. Finalment, un altre gran repte és la bioseguretat, àmbit en què tenim molts deures per fer i mirem de conscienciar als ramaders de la necessitat d’invertir en mesures de bioseguretat per prevenir malalties”.

Pel que fa a la bioseguretat, Enrique-Tarancón assegura que disposar d’una pla de bioseguretat a les explotacions porcines és imprescindible: qui no tingui un pla de bioseguretat no té futur. No obstant això, en aquest sentit el gran repte és la conscienciació de tot el sector, és molt important que tots anem a una, perquè un sol ramader pot destruir a tot el sector. Ja hi ha ramaders que estan invertint en bioseguretat, per no importa el primer que inverteix, importa l’últim, perquè és així com s’aconsegueix evitar l’entrada i la transmissió de malalties entre explotacions”.


Més informació: Informativo Porcino 64

Data de publicació: 22/07/2015