ACONSEGUIR PORCS AMB MÉS GREIX INTRAMUSCULAR

Objectiu d’una recerca entre la UdL i la Universitat de Iowa

Aconseguir porcs amb més greix intramuscular sense que augmenti el greix dorsal és l'objectiu d'una recerca que duu a terme l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb la Universitat Estatal d'Iowa (Estats Units). De moment, els investigadors ja han aïllat algunes regions del genoma relacionades amb la formació del greix en animals de la raça Duroc. Els primers resultats s’han publicat a la revista nord-americana Journal of Animal Science.

El greix intramuscular és important per a la qualitat organolèptica i els valors nutricionals de la carn de porc. Per identificar quines regions del genoma es modifiquen amb la selecció per augmentar-ne el contingut, els investigadors han estudiat dues poblacions experimentals, als Estats Units i Espanya (amb l'empresa Selecció Batallé), seleccionades durant sis generacions per produir porcs amb diferents nivells de greix, tant intramuscular com subcutani, comparant-les amb grups control. Així han pogut identificar regions que poden haver canviat com a conseqüència de la selecció exercida, el que els experts anomenen"empremtes de selecció".

Els equips de recerca han examinat els gens de 21 empremtes de selecció detectades amb diferents mètodes estadístics per reduir falsos positius. Així han trobat que dels 1.118 gens trobats a les regions estudiades, 148 tenen alguna funció en la formació de greixos, el metabolisme dels lípids i el desenvolupament de múscul.

Font: Universitat de Lleida
Foto: Marji Beach

Data de publicació: 31/07/2015