“ACONSEGUIR UNA VACUNA CONTRA LA PPA ÉS POSSIBLE”

L’Irta demostra la possibilitat de desenvolupar una vacuna segura

La pesta porcina africana (PPA) afecta països d’Europa de l’Est des de 2014, amb especial incidència sobre les poblacions de porc senglar. Així, entre gener i juliol d’aquest any s’han registrat 386 casos de PPA en porcs senglars a la UE. D’altra banda, també s’han detectat alguns casos de la malaltia en porcs domèstics a Letònia, Lituània, Estònia i Polònia. L’Autoritat Europea de Seguretat dels Aliments (EFSA) ha proposat diferents mesures per a la contenció del virus, com la caça selectiva de porcs senglars, l’eliminació de cadàvers a la naturalesa y prohibir l’alimentació d’aquests animals.

Des de l’Irta (Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries), un equip de treball liderat per l’investigador Fernando Rodríguez ha demostrat la possibilitat de desenvolupar una vacuna segura i eficaç contra la pesta porcina africana.

- En què ha consistit el seu últim treball sobre la PPA?

Es tracta d’una vacuna viva modificada, desenvolupada en col·laboració amb el CSIC i amb Boehringer Ingelheim, capaç de protegir totalment al 100% dels animals. Aquesta protecció actua no només contra virus homòlegs, sinó també, i per primera vegada, per aquesta malaltia, contra el VPPA, inclòs el virus Georgia 2007 causant de la nova expansió del virus pel continent europeu. Tot i els espectaculars resultats de protecció obtinguts, existeixen encara alguns aspectes a millorar abans de pensar en la seva possible comercialització.

- Quins avenços ha aconseguit?

El principal avenç consisteix a haver contribuït a demostrar que és possible aconseguir una vacuna contra la PPA. Més específicament, el nostre laboratori ha contribuït a confirmar la importància que tenen les cèl·lules T-CD8 citotòxiques en la protecció davant el VPPA i a la identificació d’algun dels antígens responsables d’induir aquest tipus de resposta cel·lular, que es converteixen així en candidats ideals per a l’obtenció futura de subunitats davant el VPPA.

- Llavors, estem més a prop d’aconseguir una vacuna?

Sense cap dubte. La primera vacuna contra la PPA que vegem comercialitzada es basarà probablement en una vacuna viva de l’estil de la que he acabat de descriure, capaç de complir els requisits de seguretat i eficàcia exigits, a més de provocar una resposta anticossos diferent de la dels virus circulants. Tot i no preveure, a mig-llarg termini, nivells de protecció similars als de les vacunes vives atenuades, els òptims nivells de bioseguretat proveïts per les vacunes de subunitats disponibles tindran sens dubte una acceptació gairebé immediata en els països en risc i en els que estiguin lliures de la malaltia. No obstant això, disposar d’una vacuna no implica la seva aplicació directa al camp. Aquesta és una decisió que s’escapa de la nostra competència. Com a científics només podem aspirar a proveir la societat dels millors prototips vacunals possibles. 


Més informació: Informativo Porcino 65

Data de publicació: 08/10/2015