POLÒNIA, NÍNXOL DE MERCAT PER ALS PAÏSOS EUROPEUS

Incrementa les seves importacions fins a 606.000 tones

Polònia compta amb una forta i arrelada tradició en la producció i en el consum de carn de porc. No obstant això, des de la seva adhesió a la Unió Europea, el sector porcí polonès ha vist com la seva producció resulta insuficient per cobrir el consum intern, a causa de les regulacions i estàndards europeus, que han provocat, a la vegada, un notable augment de les importacions, en contraposició a les exportacions.

Producció

L’entrada de Polònia a la Unió Europea, l’any 2004, va suposar un canvi per la indústria porcina polonesa. Van augmentar els requisits sanitaris i veterinaris, a la vegada que creixien les exigències per part dels consumidors. També es van reforçar les regulacions intracomunitàries i l’obertura de lliure circulació de productes competitius que va provocar la caiguda de la producció de la indústria interna.

L’any 2013 es van criar més de 15 milions de porc en granges poloneses, ubicades principalment a les zones del nord i oest del país. Des del 2003, any en què la producció va ser superior als 18 milions de porc, aquesta xifra no ha fet més que descendir.

Pel que fa a la quantitat de carn de porc produïda, les xifres també es troben en una fase decreixent. L’any 2013 es van produir 1.606.000 tones de carn de porc, xifra que va suposar un descens del 14% respecte a les xifres de l’any 2010, quan el país va produir 1.863.000 tones de carn de porc.

Importacions i exportacions

El descens de la producció del mercat local ha portat a què més d’un 30% del total de carn de porc disponible a Polònia sigui d’origen estranger, principalment de països europeus.

Si l’any 2000, la xifra de carn de porc importada estava al voltant de les 36.000 tones, aquesta quantitat no ha fet més que créixer amb el pas dels anys, arribant a les 606.000 tones de carn de porc importada.

Aquests valors deixen clar que el debilitament productiu ha estat compensat per l’incessant increment de les importacions d’aquest tipus de productes a Polònia. Per això, el futur dels productors polonesos depèn d’incrementar la competitivitat respecte a la resta de països de la Unió Europea.

Polònia va exportar, el 2015, un total de 132.488 tones de carn de porc, un 14% menys que el 2014, quan la xifra se situava en 154.000 tones de carn. Els principals països importadors de carn de porc polonesa han estat Itàlia, Alemanya i Eslovàquia.

Consum intern

Si donem un cop d’ull a la gastronomia tradicional polonesa, podem apreciar que la carn de porc ocupa un lloc primordial en els plats del país.

Segons recull l’ICEX Espanya Exportacions i Inversions, el consum de carn de porc a Polònia arriba als 39,1 quilos per persona a l’any, xifra que suposa més de la meitat del consum total de carn per persona i any, que se situa al voltant dels 73 quilos.

Pesta Porcina Africana a Polònia

Des que es va detectar el primer brot de Pesta Porcina Africana (PPA) a Polònia al febrer del 2014, aquesta malaltia s’ha convertit en la principal amenaça per a la producció porcina d’aquest país.


Font: RotecnaPress  

Més informació: Informativo Porcino 67

Data de publicació: 10/01/2017