EL PORCÍ ESTATUNIDENC, UN GRAN MOTOR ECONÒMIC

EE.UU. és el segon país exportador de carn de porc a escala mundial

La indústria porcina d’Estats Units representa una part significativa de l’activitat agrària del país nord-americà, i contribueix en gran mesura al seu desenvolupament. Atents a les millores en matèria de bioseguretat, a un mercat canviant i a les seves necessitats, els més de 68.000 productors estatunidencs van comercialitzar prop de 112 milions de porcs durant l’any 2014, el qual va proporcionar uns ingressos totals de 23,4 bilions de dòlars. Aquestes xifres fan d’Estats Units el tercer productor de carn de porc a escala mundial.

Producció

Segons dades del Departament d’Agricultura (USDA), a EE.UU. la cabanya porcina a 1 de març de 2016 es situava en 67.6 milions d’unitats, una xifra lleugerament superior a la del mes de març del 2015.

Pel que fa a la quantitat de carn produïda per any, el país nord-americà va tancar el 2014 amb una producció total de 10.360.000 tones de carn, unes xifres que suposen un creixement d’un 17,74% respecte a l’any 2000.

Tot i que la producció s’estén per tot el país, existeixen alguns estats on és més forta; dos tercis de les granges de porcs d’Estats Units es concentren principalment en cinc estats: Iowa, Carolina del Nord, Minnesota, Illinois i Indiana.

D’altra banda, des del 2013 els porcs d’Estats Units han estat sota l’amenaça de la Diarrea Epidèmica Porcina (DEP), que ha incidit notablement en els censos i en els preus dels productes carnis. Per aquesta raó, la bioseguretat s’ha convertit en una eina imprescindible en les granges de porcs d’aquest país.

Exportacions i importacions

Estats Units és el segon país exportador de carn de porc a escala mundial per davant de Canadà, i després de la Unió Europea.

Durant el 2014, el país va exportar un total de 2,18 milions de tones de carn de porc, valorada en 6,67 bilions de dòlars. Les exportacions d’aquest país han crescut fins a un 1.268% en volum des del 1989, quan Estats Units va establir nous tractats de comerç i va obrir nous mercats Japó, Mèxic, Xina i Canadà.

Pel que fa a les importacions, EE.UU. es perfila com un dels principals països importadors de carn de porc a nivell mundial. Durant el 2014, EE.UU. va importar un total de 430.000 tones de carn de porc.

Consum

La carn de porc que actualment consumeixen els estatunidencs no té gaire a veure amb la de fa unes dècades, i és que els productes de carn de porc que es venen als supermercats del país es caracteritzen per ser nutritius i amb gran sabor.

Des de l’any 2000 el consum de carn de porc dels EE.UU. s’ha mantingut al voltant d’uns 8,5 milions de tones anuals, és a dir, uns 30kg per persona i any. Aquestes xifres representen el 7% del consum de carn porcina a nivell mundial.

Expectatives de futur

Segons un informe presentat per l’USDA, s’espera que la demanda de carn de porc vagi en augment, i que aquest augment vagi acompanyat de l’engrossiment del pes final de la canal que arriba als escorxadors.

Les previsions del preu de la carn no són tan optimistes. El mateix informe augura una caiguda dels preus pels propers 10 anys, contemplant lleus pujades al final d’aquest període, gràcies al alentiment de la producció i a l’augment de les exportacions a mercats clau com els països riberencs del Pacífic i Mèxic. 

Font: National Pork Producers Council / U.S. Departament of Agriculture

Data de publicació: 18/07/2016