AMB EL DOSITRONIC AUGMENTA EL CONSUM DE LES MARES

La granja Peretó-Erill, amb 1.600 mares, treballa amb el Dositronic

L’any 2000, Núria Erill i el seu marit, Àngel Peretó, van decidir crear la societat Peretó-Erill i començar des de zero amb una explotació de 500 mares que, l’any 2005, van ampliar fins a 1.600 amb un deslletament de 8.000 places. Actualment, la granja treballa amb el Dositronic a maternitat.

Com té distribuïda l’explotació?

A la primera nau tenim gestació, enmig tenim la nau de maternitat, amb 370 places, a continuació la nau de gestació confirmada, amb corrals de 250 mares amb 4 màquines per corral i, finalment, la nau de deslletament, amb 8.000 places.

Quins productes Rotecna tenen instal·lats?

Pràcticament tot el que tenim instal·lat a la granja és de Rotecna, des dels slats fins a les plaques hidràuliques, passant pels dosificadors (Clutch), els Feeding Ball, els Dositronics, les vàlvules d’aigua VRH-3, els plats de 1ª edat, les tremuges TR-5, Swing R3 i la Grow Feeder, els panells separadors, les màquines d’alimentació electrònica Mannebeck, el sistema d’alimentació...

Per què decideixen treballar amb productes Rotecna?

D’entrada, en un principi ens va agradar la bona relació qualitat-preu dels seus productes. A partir d’aquí, una de les coses que actualment més valorem de l’empresa és la bona i ràpida resposta que sempre obtenim per part del servei tècnic davant de qualsevol problema o dubte. Finalment, un punt molt positiu de Rotecna és l’assessorament que els comercials ens donen als clients: escolten al ramader per oferir-nos el producte més adequat segons les nostres necessitats.

A maternitat, han apostat per treballar amb el sistema integral d’alimentació electrònica Dositronic: per què?

En primer lloc, he de dir que nosaltres el 2014 vam decidir provar l’alimentació electrònica a maternitats amb l’objectiu d’oferir als animals pinso fresc i estalviar temps i personal en el maneig diari dels dosificadors. Així que, vam començar a provar dosificadors electrònics de diferents marques i, entre ells, quan Rotecna va treure al mercat el Dositronic, també vam optar per provar-lo. Finalment, ens vam decidir per la instal·lació del Dositronic per la qualitat del producte, les seves prestacions, la informació que ens aporta i, sobretot, pel seu ús molt intuïtiu. 

Quins són els principals beneficis que destacaria del seu ús a maternitat?

Principalment que és un dosificador molt visual, intuïtiu i fàcil d’utilitzar, el pot manipular qualsevol treballador de la granja. És molt fàcil a primer cop d’ull, no requereix molta formació, quelcom molt important quan parlem de rotació de treballadors a les granges. Pel que fa al maneig diari, una vegada has establert una corba d’alimentació, pràcticament no has de tocar res, fet que suposa un important estalvi en temps i personal. Referent a l’animal, aquest sempre disposa d’aliment fresc, ja que si no colpeja amb el musell, el sensor de la menjadora no cau aliment. Això maximitza la ingesta de pinso i evita el malbaratament.

En el dia a dia, com organitzen la feina per treure el màxim profit al Dositronic?

El primer que faig cada dia és mirar l’ordinador i tenir una visió general de com han menjat les mares a maternitat. Després passo sala per sala per veure in situ la informació, molt visual, que proporcionen els llum dels Dositronics i, en funció del que veig, faig ús de la PDA per consultar (des de la mateixa plaça) l’historial de consum de la mare i fer les modificacions necessàries en la seva corba d’alimentació.

Amb quantes corbes d’alimentació treballen?

En el sistema treballem amb tres corbes d’alimentació diferents: primales, multípares i mares coixes. Pel que fa al racionament del menjar, mentre que els animals consumeixen fins a tres quilos, mengen dues vegades al dia i, a partir dels tres quilos, fraccionem la ingesta en quatre dosis diàries, el que ens permet evitar el malbaratament d’aliment i, alhora, com l’animal s’aixeca quatre vegades per menjar, el consum d’aigua és superior, de manera que la mare produeix més llet.

Creuen que el panell de botons del Dositronic és un avantatge?

És clau. És un panell molt visual, que utilitza símbols internacionals, és a dir, té un signe + per si vols augmentar la dosi de menjar de la mare, un signe – per si li vols reduir, el dibuix d’una mare amb garrins que el treballador ha d’activar si veu que hi ha una mare que acaba de parir, etcètera. A més, funciona amb colors molt intuïtius: el blanc (tot va perfecte), el verd (la mare ha menjat bé), el groc (ha menjat menys dosi de l’assignada), i el vermell (la mare ha menjat malament). El panell compte amb els botons necessaris per modificar paràmetres bàsics; per obtenir més informació i fer canvis més complexes disposem de la PDA o de l’ordinador. 

Pel que fa a la productivitat de les mares, han notat millores? 

El primer que hem notat en els primers sis mesos d’ús és que ha augmentat el consum de pinso i d’aigua de les mares, de manera que aquestes produeixen més llet, fet que és bo per millorar el pes dels garrins. Per una altra banda, les mares estan més satisfetes i tranquil·les, de manera que hem millorat el seu benestar. 

Més información: Informativo Porcino 72

Data de publicació: 10/04/2018